София е град с прекрасна вода

Васил Тренев, изпълнителен директор на „Софийска вода“, част от Веолия, за отговорността да си воден оператор. Интервю за списание Bulgaria On Air

 


Г-н Тренев, Вие сте изпълнителен директор на „Софийска вода“. Какво е да сте отговорни за най-ценния ресурс в столицата на България?
Преди всичко - отговорност към над 1 500 000 жители и гости на София. За мен е важно потребителите на „Софийска вода“ да знаят, че могат да разчитат на нас днес и в бъдеще. Ние стоим зад качеството на водата, която пием. Знаете, една от най-важните потребности на човек е усещането за сигурност и стабилност. Ние сме тук, за да ги гарантираме всеки ден. Една компания е стабилна тогава, когато има устойчиво във времето високо ниво на предлаганите услуги, удовлетворени служители и клиенти, и дългосрочна финансова стабилност. Правим много за устойчивото развитие, за мотивирането на служителите и за доброто сътрудничество с гражданите и общината.

Какво е качеството на водата в домовете на жителите на София?
Имаме една от най-добрите питейни води в Европа и това е неоспорим факт. Водата в София идва от подножието на най-високия връх на Балканите - Мусала,  прекосява близо 68 км, а след това още 4000 км ВиК мрежа в града и така достига до чешмите в домовете ни. Софийската вода преминава през четири високотехнологични пречиствателни станции, където водата се проверява постоянно. През цялото това време екип от специалисти се грижи за качеството й. Става дума за 24-часов контрол, тестване и анализи.

Да разбираме, че питейната вода в София е с гарантирано качество? 
Абсолютно. Това е водата, която ние пием у дома – аз, съпругата ми и четирите ни деца.  Водата на София е една от най-добрите. Можете да я пиете спокойно. Така се грижите за здравето си. Разбира се, изборът да пием чешмяна или бутилирана вода се отразява и на семейния бюджет. Софийската вода се препоръчва за ежедневна употреба, включително и от малки деца. Изготвили сме етикет за качество и състав, който може да видите на сайта и в центровете ни. От моя гледна точка да пием чешмяна вода е полезно за здравето и всекидневен жест към природата, защото ограничаваме пластмасовите отпадъци.

Какви средства инвестирате за поддържане на качеството на водата? 
Всичко е свързано и оказва влияние върху качеството на водата и услугите ни. За 2018 г. инвестиционната ни програма достигна 51,7 млн. лв., което е с над 6 млн. лв. повече от 2017 г. Инвестираме комплексно в много посоки - в разширяването на обсега на анализи на лабораторно-изпитвателните  комплекси, в изграждане на ВиК мрежа с качествени материали, в прилагане на нови технологии, в повишаване на квалификацията на служителите и др. Сред нашите 1137 служители има експерти от над 170 различни специалности и професии, като всички те по един или друг начин участват в контрола и управлението на водата.

Управлението на  водите е една от темите на световната конференция за промените в климата COP 24. Лесно ли се управляват водните услуги?
Важното рядко е лесно. Свикнали сме да приемаме водата за даденост. Но всъщност тя е ценност, за която трябва да се грижим всеки ден. Управлението на водния ресурс на София включва не само пречистване и доставяне на най-висококачествената питейна вода, но и последващото отвеждане, третиране на отпадъчните води. Ние успяваме да върнем водата чиста обратно в природата. Работим за възобновяване на световните ресурси, за да ги опазим за децата ни.

Вашето послание към читателите на списанието? 
В София със сигурност много неща ще Ви харесат, водата е едно от тях. Тя е храна за тялото и за духа. „Софийска вода“ допринася за качеството на живот на жителите и гостите на града, като ежедневно доставя една от най-висококачествените питейни води в Европа. Пожелавам приятен полет на Вашите читатели и ги очакваме в София!