Декарбонизирана енергия на местно ниво: Веолия трансформира депата си за отпадъци във фотоволтаични централи за осигуряване на 300 MW възобновяема енергия във Франция

Веолия стартира мащабна програма за използване на слънчева енергия на рекултивираните си депа за отпадъци, за да направи услугите си във Франция енергийно независими

Повече от 40 инсталации с общ капацитет над 300 MW изцяло местна и възобновяема енергия, еквивалентна на потреблението на 130 000 жители

Веолия ускорява декарбонизирането на енергията на местно ниво, като монтира соларни панели на рекултивираните си депа за отпадъци във Франция. Инициативата е част от амбицията на Групата да направи услугите си във Франция енергийно независими.

Веолия планира да стартира разработването на над 40 проекта за използване на слънчева енергия на избрани от нея рекултивирани депа за неопасни отпадъци с общ инсталиран капацитет за производство на 300 MW възобновяема енергия. Фотоволтаичните панели ще покриват площ от около 400 хектара, което ще осигури достатъчно енергия за потреблението на 130 000 жители. Първите съоръжения ще бъдат пуснати в експлоатация до 2027 г.

Веолия извършва оценки за осъществимост за изграждането на фотоволтаични централи на своите депа за опасни отпадъци, както и на обектите, които управлява от името на своите промишлени клиенти. Мощности общо за над 400 MW възобновяема енергия могат да бъдат инсталирани на територията на Франция.

Тази програма за слънчева енергия се осъществява в условията на сериозен недостиг на терени, който продължава да бъде основно предизвикателство за разширяването на проектите за използване на слънчева енергия във Франция. С нарастващото търсене на чиста, възобновяема енергия, необходимостта да се намери и осигури подходяща земя за соларни паркове става все по-наложителна. Ограничената наличност на терени, в съчетание със сложния процес на издаване на разрешителни, създава сериозни пречки. Този проблем подчертава необходимостта от съвместна работа на участниците от обществения и частния сектор, за да се осигури бързото и ефективно използване на слънчевата енергия във Франция.

"Тази инициатива съответства напълно на нашата стратегия за разработване на местна декарбонизирана енергетика. В продължение на няколко месеца проучвахме нашите обекти, за да използваме всяко подходящо място да увеличим максимално производството на енергия. От този момент нататък на нашите депа за отпадъци, на повечето от които вече се произвежда биогаз или биометан, ще може да се произвежда и фотоволтаична енергия", обяснява Естел Бръшляноф, Главен изпълнителен директор на Веолия. "Целта ни е да реализираме над 40 проекта в рамките на 3 – 4 години, но бихме могли да постигнем по-бързи резултати с премахването на административните пречки и опростяването на процедурите. Изправени пред предизвикателствата на енергийния суверенитет и декарбонизацията, е необходимо да намалим наполовина тези забавяния."

ЗА ВЕОЛИЯ
Групата Веолия се стреми да се превърне в компания – еталон за екологична трансформация. С присъствие на пет континента, с близо 213 000 служители по света, Групата проектира и внедрява решения, едновременно практични и полезни, за управлението на водите, отпадъците и енергията, с които допринася за радикална промяна в настоящата ситуация. Чрез трите си взаимодопълващи се дейности, Веолия съдейства за осигуряването на достъп до ресурсите, съхраняване на наличните ресурси и тяхното възобновяване. През 2022 г. Групата Веолия доставя водоснабдителни услуги на 111 млн. души, канализационни услуги – на 97 млн. души, произвежда почти 44 млн. MWh електроенергия и рециклира 61 млн. т отпадъци. "Веолия Енвиронман" (регистрирана на борсата Paris Euronext: VIE) отчита през 2022 г. консолидиран приход от 42,885 млрд. евро.
www.veolia.com