GreenUp: Веолия стартира новия си стратегически план за ускоряване на екологичната трансформация в отговор на нарастващото глобално търсене

GreenUp 2024-2027

  • Стабилен органичен ръст на приходите
  • 350 млн. евро спестявания годишно
  • Над 8 млрд. евро приходи преди лихви, данъци, такси и амортизация през 2027 г. (EBITDA)
  • ~ 10% годишен ръст на нетната печалба през 2023-2027
  • Финансов ливъридж ≤ 3x
  • Увеличаване на дивидентите в съответствие с текущата печалба на акция
  • 4 млрд. евро ръст на инвестициите, от които 2 млрд. евро са насочени приоритетно към 3 инструмента, стимулиращи растежа
  • Декарбонизация: 18 млн. тона CO2 премахнати емисии през 2027 г. (обхват 4) и траектория за намаляване на емисиите предвид целта затоплянето да не надвишава 1,5°C (обхвати 1 и 2)
  • Регенериране: 1,5 млрд. м3 прясна вода, спестена през 2027 г.
  • Премахване на замърсяванията: 10 млн. тона опасни отпадъци и замърсители, третирани през 2027 г.

"Сега екологичното съзнание трябва да се насочи към ефективни действия, които да защитават, а не да санкционират, да съчетават икономиката с екологията и човешкото здраве с околната среда. Това е смисълът на нашата нова стратегическа програма: "GreenUp"! С "GreenUp", Веолия става най-добрият катализатор на екологичната трансформация за градовете и промишлеността, с готовност да грабне възможностите, произтичащи от потребностите на населението навсякъде по света", коментира Естел Бръшляноф, Главен изпълнителен директор на Веолия.

Необходимостта от екологична трансформация никога не е била по-силна. В свят, решен да постигне въглеродна неутралност и постепенно намаляване на изкопаемите горива, индустриите и регионите се нуждаят от шоково внедряване на доказани, достъпни и лесни за копиране решения. Решения, които им позволяват да намалят въглеродния си отпечатък, но и да се адаптират към вече видимите последици от изменението на климата, особено върху водните ресурси, да запазят здравето на хората и да използват нови местни ресурси, за да придобият по-голям суверенитет и автономия.

Идеално позиционирана на този процъфтяващ пазар, оценен на около 2,500 милиарда евро, Веолия ускорява рентабилния растеж на бизнеса си в световен мащаб с новия си план "GreenUp", като същевременно засилва ангажиментите си за декарбонизация. За да постигне това, Групата ще се съсредоточи основно върху решенията си с голямо въздействие - инструменти за стимулиране на растежа ("бустери"). Това са най-важните решения за трансформация в областта на водите, енергията и отпадъците. Тяхното бързо и широко внедряване ще спомогне за премахването на 18 млн. тона емисии на CO2 по обхват 4 до 2027 г. и за съхраняването на 1,5 млрд. м3 вода.

Това въздействие показва колко е важно да се полагат усилия за екологизиране и трансформация, а не само за това, което вече е "зелено". Това е най-ефективният начин за съчетаване на икономика и екология и именно това е целта на "GreenUp". Веолия също ускорява действията си в своята траектория на декарбонизация, като до 2032 г. ще намали с 50% емисиите (обхват 1 и 2), в съответствие с целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5°C съгласно Парижкото споразумение.

Веолия е готова да получи плодовете съпътстващи възможностите за растеж, да се възползва от ключовата си пазарна позиция и да извлече дивиденти от това, че е шампион по екологична трансформация. Компанията се е прицелила в среден годишен ръст от 10% на текущите нетни приходи за периода 2023-2027 и EBITDA от над 8 млрд. евро през 2027 г.

За да постигне този растеж, Веолия действа като фактор за интегриране на решения, като съчетава трите си бизнес направления – вода, отпадъци и енергия – за да съдейства на клиентите в декарбонизацията, премахването на замърсяванията и възстановяването на ресурсите. За целта Групата разчита на съчетаването на основните си дейности с инструментите за стимулиране на растежа и на присъствието си в различни географски региони, за да прилага решения, доказани в някоя от 44-те държави, в които оперира.

Инструменти за стимулиране на растежа и развитие на дигитални и технологични иновации

На върха на копието на разрастването на Веолия са инструментите за стимулиране на стратегическите дейности, на които Групата ще задели основен дял от ресурсите си като част от своя план "GreenUp". Те вече съставляват 30% от приходите ѝ и ще генерират 70% от растежа ѝ в периода 2024-2027. Веолия ще насочи за тези дейности половината от инвестициите си за растеж, т.е. 2 млрд. евро – толкова, колкото за всичките дейности в предишния стратегически план. Инструментите за стимулиране на растежа в план "GreenUp" са:

  • Енергийна декарбонизация на местно ниво – чрез биоенергия, енергийна ефективност в сградите и индустрията и енергийна гъвкавост;
  • Технологии за вода и нови решения за съхраняване на водните ресурси и третиране на нови замърсявания;
  • Третиране на опасни отпадъци – третиране на най-токсичните и вредни елементи за опазване на екосистемите и общественото здраве.

С водещата си позиция в изследванията и разработването на екологични решения, с 14 изследователски центъра в целия свят, Групата ще увеличи значително инвестициите си в иновации с още 200 млн. евро за да проектира технологиите на бъдещето.

Веолия също така планира да повиши ефективността посредством дигиталните технологии и изкуствения интелект като част от годишния си план за икономии, за да оптимизира потреблението на вода и енергия на своите клиенти, както и сортирането и рециклирането на отпадъци и подобряването на прогнозната поддръжка.

Основни дейности на Веолия

Ускоряването на плана "GreenUp" ще разчита на основните дейности на Групата, които са почвата за развитие на тези инструменти за стимулиране на растежа. Днес те представляват 70% от дейността на Веолия и ще продължават да подхранват растежа ѝ, като до 2027 г. ще бъдат 30%, с инвестиции в размер на 2 млрд. евро като част от плана.

Това са здравите основи на ключовите услуги за регионите или за промишлеността, често сравнявани с инфраструктура. За дейностите, като управление на топлофикационни мрежи, общинското водоснабдяване и управлението на твърди битови отпадъци, Веолия работи, за да поддържа отличните си експлоатационни резултати и продължава с усилия в областта на иновациите.

ЗА ВЕОЛИЯ
Веолия се стреми да се превърне в компания – еталон за екологична трансформация. С близо 218 000 служители на пет континента, Групата проектира и внедрява решения, едновременно практични и полезни, за управлението на водите, отпадъците и енергията, с които допринася за радикална промяна на света. Чрез трите си взаимодопълващи се дейности, Веолия съдейства за осигуряването на достъп до ресурсите, съхраняване на наличните ресурси и тяхното възобновяване. През 2023 г. Групата Веолия доставя водоснабдителни услуги на 113 млн. души, канализационни услуги – на 103 млн. души, произвежда почти 42 млн. TWh електроенергия и рециклира 63 млн. т отпадъци. "Веолия Енвиронман" (регистрирана на борсата Paris Euronext: VIE) отчита през 2023 г. консолидиран приход от 45,3 млрд. евро.
www.veolia.com