Водната асоциация на Île-de-France (SEDIF) отново възложи на Веолия управлението на най-голямата обществена водоснабдителна услуга в Европа с нов 12-годишен договор

Водната асоциация на Île-de-France, региона на Париж (SEDIF), избра Веолия за управлението на обществената си водоснабдителна услуга от 2025 г. до 2036 г. чрез гласуване, което се състоя в края на тръжната процедура, на 25 януари. Офертата на Веолия бе оценена като най-добра и съответстваща на предизвикателствата за решаване, определени в спецификациите. Договорът, на обща стойност 4 млрд. eвро, предвижда осигуряване на водоснабдителни услуги за 4 милиона жители в 132 общини в региона на Париж за период от 12 години.

Веолия мобилизира най-добрите свои ресурси, за да отговори на строгите спецификации и високите амбиции на "SEDIF" в 4 основни области:

  • здравеопазване – с оптимално качество на водата;
  • околна среда – за екологично водоснабдяване с образцово качество;
  • ценообразуване на водата, като се запазва покупателната способност на потребителите;
  • управление - със споделено менажиране между възложител и изпълнител.

"В амбициите, определени от "SEDIF", напълно откриваме нашата цел: да допринасяме за човешкия прогрес, в пълно съответствие с целите за устойчиво развитие на ООН", каза Естел Бръшляноф, Главен изпълнителен директор на Веолия. "Предложихме оферта с изключително качество на услугата за жителите на Парижкия регион, включваща много нововъведения и постижения, с които сме първи в света. Това е и най-конкурентната оферта за клиентите от гледна точка на съотношението качество – цена. Заедно със "SEDIF", с които споделяме визия и ценности за водоснабдителните услуги на бъдещето, ще променим коренно света на водата. Този договор потвърждава капацитета за иновации на Веолия и експертния опит, който сме готови да приложим в услуга на всички наши клиенти."

Договорът показва, че "SEDIF" напълно признава усилията на Веолия да отговори на изискванията по възможно най-ефективния начин, с почти 150 важни иновации, сред които и 10, за които сме първи в света. Групата разчита на международния си експертен опит, за да разработи най-доброто решение, адаптирано за нуждите на "SEDIF":

  • ненадминато качество на водата, защита за населението и предвиждане на стандартите за качество в следващите десетилетия по отношение на микрозамърсители, вещества, водещи до ендокринни смущения, и остатъци от лекарства, хлор и варовик, благодарение на комбинирането на технологии за обратна осмоза при ниско налягане и нанофилтрация;
  • персонализирана, съобразена с нуждите и основана на солидарността водоснабдителна услуга на бъдещето, която използва авангардни дигитални технологии и изкуствен интелект, свързана с общностите, за да се предложи услуга за различните клиенти: сгради в режим на етажна собственост, къщи или предприятия.
  • адаптивна водоснабдителна услуга, която отчита изменението на климата и необходимостта от опазване на водните ресурси, с цел ефективност на мрежата от над 93%, т.е. по-малко от 7% загуби в мрежата. Това е безпрецедентна амбиция за подземна мрежа с дължина 8000 км, колкото е разстоянието между Париж и Пекин.

Клубът на големите водоснабдителни дружества в света (Club des Grands Services d'Eau du monde) също ще се разшири и ще обхване 25 града, за да се подкрепи стратегията за иновации на "SEDIF".

При изготвянето на офертата си Веолия се довери и на партньори – водещи компании, които предоставиха най-доброто от своите ресурси, особено по отношение на инженеринга, строителството и архитектурното проектиране: компанията "OTV" – за проектирането на бъдещите мембранни процеси, инженерните компаниите "Merlin" и "Egis", строително-инженерните компании "Eiffage" и "Chantiers Modernes", както и архитектурните компании "MVRDV" и "Lelli".

ЗА ВЕОЛИЯ
Веолия се стреми да се превърне в компания – еталон за екологична трансформация. С близо 218 000 служители на пет континента, Групата проектира и внедрява решения, едновременно практични и полезни, за управлението на водите, отпадъците и енергията, с които допринася за радикална промяна в настоящата ситуация. Чрез трите си взаимодопълващи се дейности, Веолия съдейства за осигуряването на достъп до ресурсите, съхраняване на наличните ресурси и тяхното възобновяване. През 2023 г. Групата Веолия доставя водоснабдителни услуги на 113 млн. души, канализационни услуги – на 103 млн. души, произвежда почти 42 млн. MWh електроенергия и рециклира 63 млн. т отпадъци. "Веолия Енвиронман" (регистрирана на борсата Paris Euronext: VIE) отчита през 2023 г. консолидиран приход от 45,351 млн. евро.
www.veolia.com