Арно Валто: Водата е най-ценният ни ресурс и трябва да го управляваме разумно

„Имаме един ресурс и три страни, които постоянно спорят за него – това е земеделската индустрия, потребителите на питейна вода (ВиК сектор) и индустрията. Много е важно вместо да спорят, трите страни да си сътрудничат. Това ще доведе не само добавена стойност, но и намаляване на риска, разумно използване на безценния ресурс, оптимизиране на много разходи и възможности за растеж“, заяви Арано Валто, изпълнителен директор на „Софийска вода“ АД, по време на конференция „ВиК решения за индустрията – нови бизнес модели и технологии“.
Валто подчерта, че според изследване на Световния икономически форум за оценка на риска, с най-висока стойност за потенциални кризи е водният ресурс. „Те са като бомба с часовников механизъм, върху която седим и трябва да се положат усилия и да се намери решение“.
„Устойчивото управление на ресурса вода се извършва през три основни направления – борба с пилеенето му, борба със замърсяването му, регулация на управлението на ресурса – Ценообразуване, Оптимизиране на разходите за активи и стимули. В България една от най-чувствителните теми, особено във ВиК сектора, е загубите на вода по мрежата. Към момента в България всяка година се губят около 60 % от водата или почти 500 милиона кубически метра вода годишно. В този смисъл „Софийска вода“ постигнахме много – за пет години от 2010 до 2016 година, спестихме 56 милиона кубични метра вода на природата.
Инвестициите са изключително важни, тъй като само ВиК мрежата в София е дълга 5500 километра. Това изисква значителни средства за поддръжка и подобряване, включително и на най-енергийно ефективната пречиствателна станция за отпадъчни води в цялата група на Веолия – тази в Кубратово. През следващите пет години „Софийска вода“ ще инвестира повече от 200 милиона лева във ВиК мрежата на София“, категоричен бе изпълнителният директор на „Софийска вода“.
В конференцията, организирана от вестник „Капитал“,  участваха министрите на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, министърът на околната среда и водите Нено Димов, представители на бизнеса.
Като основен проблем пред ВиК сектора бе откроен недостигът на кадри. Участниците се съгласиха с тезата, че на този етап секторът е непривлекателен за младите хора и трябва да се предприемат мерки.
Арно Валто подчерта, че са необходими законодателни инициативи, които да стимулират въвеждането на иновации и да се предложат по-добри материални условия за привличане на качествени кадри в сектора.