„ЕКООБЩИНА“ 2018 обяви общините-победители в тазгодишния конкурс

На официална церемония във Френския институт бяха наградени общините лауреати в третото издание на конкурс „ЕКООБЩИНА“. Инициативата се организира от Френското посолство в България и отличава общините с най-добри практики в областта на устойчивото развитие. Конкурсът „ЕКООБЩИНА“ се осъщестява под патронажа на Президента на Република България. За трета поредна година инициативата се подкрепя от Веолия и компанията подкрепя два от разделите в конкурса – Устойчиво управление на водите и Устойчиво управление на отпадъци.


В своето приветствие, Н. Пр. Ерик Льобедел  благодари на присъстващите заместник-министри на Околната среда и водита и на Регионалното развитие  Атанаска Николова и Деница Николова за ползотворното сътрудничество и подкрепата на двете министерства, както и на участниците в конкурса за тяхната ежедневна ангажираност за предоставяне на по-добри услуги за гражданите. „Конкурсът „ЕКООБЩИНА“ позволява да бъдат отличени българските общини, които са разработили успешни решения в сферата на управление на битовите отпадъци, управление на водите, устойчивата мобилност и енергийната ефективност,“ каза той по време на церемонията. В края на тържественото си обръщение той честити третия рожден ден на ЕКООБЩИНА и допълни: „Ние продължаваме да мислим как може да се развива този конкурс. През 2019 година предвиждаме още една нова категория, която ще отличи гражданските инициативи, които разработват образователни проекти, свързани с устойчивото развитие и опазването на околната среда.“ В тазгодишния конкурс участваха 32 общини, които подадоха 35 проекта в петте категории: „Устойчиво управление на водите”, „Устойчиво управление на отпадъци“, „Енергийна ефективност на сградите“ и „Устойчива мобилност” и нововъведената категория през 2018 година – „Устойчиво управление на публичните пространства“. 

Станислав Станев – Директор Експлоатация и поддръжка в „Софийска вода“, част от Веолия, участва в церемонията по връчването и заедно с Н.Пр. Посланик Льобедел връчиха наградите в разделите „Устойчиво управление на водите“  - Община Етрополе ( в раздела за малки общини над 10 000 еквивалент жители). Наградите за устойчивото развитие на управлението на битови отпадъци отидоха в Община Пловдив (над 40 000 жители) и Павликени (под 40 000).