Изпълнителният директор на Веолия България Фредерик Фарош награди победители в конкурса ЕКООБЩИНА

Изпълнителният директор на Веолия България, г-н Фредерик Фарош връчи награди във второто издание на конкурса ЕКООБЩИНА на официална церемония снощи във Френския културен институт, заедно с Посланика на Р Франция у нас Н.пр. Ерик Льобедел.

В ролята си на специален гост и партньор на събитието, той има възможността да награди тазгодишни общини-победители. Тази година категориите бяха общо 4   "Устойчиво управление на водите", "Устойчиво управление на отпадъците", "Енергийна ефективност на сградите" и "Устойчива мобилност". По време на церемонията стана ясно, че организаторите на инициативата от Френското посолство в България ще добавят още две категории.    

Събитието се провежда за втора поредна година по инициатива Френското посолство под патронажа на Президента на Република България и в партньорство с Министерството на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

На вчерашната церемония във Френския културен институт присъстваха министърът на околната среда и водите Нено Димов, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и кметът на София Йорданка Фандъкова, която получи отличието на  Столична община за управлението на отпадъци. От страна на Веолия България в церемонията участва и Арно Валто де Мулиак, заместник-директор на Веолия в България и изпълнителен директор на „Софийска вода“ АД.

Победителите в единствения по рода си конкурс за общини, които прилагат най-добри практики в областта на устойчивото развитие, тази година са община Самоков за развитието на велосипедния и пешеходния транспорт, както и с проекта си за насърчаване на електромобили. Следват Бургас заради развиването на бързи автобусни линии, ползването на електрически превозни средства, изградените над 80 км велоалеи; Драгоман и Павликени заради успешното и последователно подновяване на на водопроводната и канализационната инфраструктура; Смядово и Габрово за успешните си реализирани проекти по програмата за енергийна ефективност; Златоград, заедно със София - за успешно реализирани проекти за управление на отпадъците. 

Във второто издание на конкурса се включиха общо 37 общини.