Голямата цел на Веолия е "Софийска вода" да постигне енергийна неутралност през 2025 г.

Софийската пречиствателна станция за отпадъчни води в Кубратово е "перлата в системата на Веолия". Станцията е една от малкото в света, която сама осигурява енергията, необходима за нейните процеси. Това заяви Станислав Станев, технически директор на Веолия България и заместник-изпълнителен директор на "Софийска вода" АД, част от Веолия, в предаването "Made in Green" на телевизия Bloomberg.

Към момента "Софийска вода" покрива по-голямата част (около 90%) от собствените си енергийни нужди, благодарение на произвежданата зелена енергия в пречиствателната станция за отпадъчни води, където от утайките се произвежда биогаз – източник на зелена електрическа и топлинна енергия.

Станислав Станев допълни, че пълната енергийна неутралност на компанията ще бъде постигната до 2025 г с изпълнение на проекта за изграждане на фотоволтаичен парк.

"Повторната употреба на отпадъчните води има огромен потенциал не само за напояване и за използване в индустрията. Тя притежава огромен енергиен потенциал, защото има постоянна температура целогодишно", допълни още Станислав Станев.

"Екологичната трансформация най-вече е отговорност. Във Веолия имаме мисията да възобновяваме световните ресурси и да водим този сектор в новите технологии и иновации, които са необходими", коментира Станев и допълни, че "иновациите са ключът към постигането на предизвикателните цели – ежедневно решаваме проблеми, виждаме и търсим иновативни решения, с които да можем да се справим".

Източник: Bloomberg