GreenPath Zero Carbon в отговор на проблемите на устойчивото развитие

Единствено категоричните действия могат да предотвратят необратими щети за света се казва в последния доклад на Междуправителствената експертна група по изменение на климата (IPCC), публикуван преди броени дни. Докладът е преглед на климатичната криза, отнел осем години работа на стотици учени в обем от осем хиляди страници, но изводът е един: действайте сега, иначе ще бъде твърде късно.

Над 3 милиарда души живеят в райони, които са "силно уязвими" от климатичните промени, установи IPCC, а половината от световното население изпитва сериозен недостиг на вода. Светът е на крачка от границата, до която сме способни да се адаптираме към такива екстремни климатични промени.

Готови ли сме обаче да приемем промените, за да се справим с неотложните екологични предизвикателства?

В търсене на отговор на този въпрос Веолия, глобален лидер в предоставянето на екологични услуги и "Елаб", френска агенция за проучвания и консултантски услуги, направиха проучване – "Барометър за екологичната трансформация". Това първо по рода си глобално проучване на общественото мнение оценява как се приемат екологичните решения и анализира пречките за ускоряване на трансформацията.

Извадката на изследването обхваща повече от половината световно население на пет континента, а отговорите разкриват безпрецедентни резултати. Изменението на климата е неоспоримо, но анкетираните смятат, че все още е трудно да си представим пътя, по който трябва да поемем, за да намалим последствията. Мнозинството от анкетираните от 25 различни държави казват, че при определени условия са готови да стигнат и по-далеч.

67% от населението по света изразяват убеденост, че цената на последиците от изменението на климата и замърсяването ще бъде по-голяма от инвестициите, необходими за екологичната трансформация. 60 на сто от анкетираните са готови да приемат масовото внедряване на екологични решения, но при ясни условия, без рискове за здравето и доказана полезност на решението. Други 56% смятат, че решенията за намаляване на замърсяването и климатичните промени не се обсъждат достатъчно.

Глобалното проучване "Барометър за екологичната трансформация" посочи очакванията на повече от половината световно население, а отговорът на Веолия не закъсня. GreenPath Zero Carbon е уникално глобално предложение на Групата Веолия в отговор на проблемите на устойчивото развитие.

GreenPath Zero Carbon на Веолия, световен шампион по екологична трансформация, е в помощ на общинските и индустриалните клиенти и клиентите ѝ от сектора на услугите в разработването и реализирането на пътните им карти за декарбонизация. Предложението включва и адаптирането на бизнес моделите им към настоящите и бъдещите предизвикателства, свързани с климата, както и решения, допринасящи пряко за изпълнението на целите на Европейския съюз за климата – намаляване на емисиите на парникови газове с 55% до 2030 г. и постигане на въглеродна неутралност до 2050 г.

Новото предложение GreenPath Zero Carbon обхваща цялата верига за създаване на стойност, като осигурява възможност на клиентите да намалят емисиите си до 80%. То включва портфолио от 100 решения от областите на експертиза на Веолия – в управлението на водите, енергията и отпадъците, от които 80% са вече съществуващи, като например тези за енергийна ефективност, преминаване на други горива и др. и 20% иновативни: улавяне, използване и съхранение на въглерод, "зелен" водород и т.н. Предложението се основава на дигиталната платформа GreenPath Zero Carbon, която позволява на клиентите да оценяват отпечатъка върху водите и биоразнообразието, общите си екологични резултати, като използват инструменти за инвентаризация на емисиите си. “Веолия” може да помага на индустриалните клиенти да намаляват емисиите си:

  • нагоре по веригата на производствените процеси, като им доставя рециклирана пластмаса, нисковъглеродни горива (твърди възстановени горива) и др.;
  • в производствените им процеси, чрез подобряване на енергийната им ефективност, замяна на изкопаемите горива с местни възобновяеми или декарбонизирани енергийни източници и намаляване на потреблението на вода и свързаните с тези дейности емисии;
  • надолу по веригата на процесите чрез рециклиране на отпадъците, оползотворяване на енергията от процесите и повторно използване на пречистените отпадъчни води;
  • чрез иновации, с разработване на пилотни проекти във важни нововъзникващи области – като производство на "зелен" водород, улавяне и съхранение на въглерод.

GreenPath Zero Carbon е категоричният отговор на "последното предупреждение" за настъпващата климатичната криза на планетата. "Почти всички участници в икономическата и социалната сфера са поели ангажимент да постигнат въглеродна неутралност и Веолия ги подкрепя в този процес с подходящи решения в областта на промишлената екология" чрез предложението GreenPath Zero Carbon", споделя Естел Бръшляноф, главен изпълнителен директор на Веолия. "Нашата задача и отговорност като лидер в сферата на екологичните решения е да предоставяме решенията, необходими на клиентите ни по пътя към декарбонизация, намаляване на замърсяванията, спестяване и възобновяване на ресурсите", подчертава тя.

Примерът с рециклирането на една пластмасова бутилка от минерална вода звучи еднакво убедително както за корпоративните песимисти, така и за реалистите и оптимистите. Фактите говорят, че за нашата планета производството само на една пластмасова бутилка от рециклирана пластмаса спестява 70% от CO2 емисии в сравнение с производството й от първичната пластмаса. В това уравнение няма неизвестни. Има само тревога – рециклираме ли активно.

Положителните примери не са малко. Иновативна концепция на Веолия, разработена в сътрудничество с Metsä Fibre, най-големият производител в света на пулп от иглолистна дървесина и значим световен производител на нарязан дървен материал, проектира най-голямата биорафинерия, която от 2024 г. ще произвежда въглеродно неутрален биометанол от мелница за целулоза, разположена във Финландия. Така се постигат две ключови цели - енергийна стабилност и декарбонизация на транспорта в Европа. Веолия отваря възможност да се разгърне потенциалът на този алтернативен източник на суровина за биогорива. Технически чистият въглеродно неутрален биометанол е нов източник на устойчиво нисковъглеродно гориво, което заменя изкопаемите горива, а това ще позволи да се намалят въглеродните емисии с до 30 000 тона годишно.

Проект като този, реализира стратегията на Веолия да развива затворен енергиен цикъл на местно ниво, което позволява декарбонизация и задоволяване на енергийните нужди. "Това илюстрира възможността ни да действаме като фактор в улеснение на екологичната трансформация чрез индустриална интеграция, обхващаща няколко сектора, да разработваме мащабни и устойчиви решения за локално производство на въглеродно неутрални горива", коментира Естел Бръшляноф, главен изпълнителен директор на Веолия. В Португалия вече се внедрява авангарден проект за течни въглеводородни горива с използването на възобновяеми енергийни източници (Power-to-Liquid) и преобразуването на CO2 от битови отпадъци в устойчиви авиационни горива. С иновативния си технологичен дизайн и конфигурация, то има задачата да промени коренно индустрията с използване на битови отпадъци за енергийни цели, като едновременно допринася за декарбонизацията на авиационния сектор.

Какво се случва в България? Когато говорим за хоризонта за декарбонизация през 2050 – времето на нашите пораснали деца и внуци, трябва да отбележим, че над 60% от българите са в готовност да предприемат лично действия за намаляване на отпадъците, за да допринесат за декарбонизацията на икономиката у нас. Данните са от национално представително социологическо проучване на Алфа Рисърч, проведено за Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), представено на 5 март т.г. В България Софийската пречиствателна станция за отпадъчни води, Кубратово е сочена от Европейската комисия като отличен пример при ревизията на Директивата за пречистването на градските отпадъчни води в ЕС. Софийската пречиствателната станция пести над 70 000 тона емисии на CO2 годишно, производството на зелена енергия напълно покрива енергийните нужди на станцията, а за периода 2011 - 2022 г. 1 млн. тона утайки от Кубратово са използвани като тор в селското стопанство.

"В София превръщаме утайките от пречиствателната станция Кубратово в зелена енергия, която покрива близо 90% от енергийните нужди на "Софийска вода". Решени сме да достигнем 100% до 2025 г. и да произвеждаме устойчиво енергията, необходима за целия воден цикъл. Това ще допринесе пряко за намаляване на екологичния отпечатък на град София", казва Франсоа Деберг, директор на Веолия България.

100-те решения, които се съдържат в дигиталната платформа на Веолия GreenPath Zero Carbon - в управлението на водите, енергията и отпадъците - са иновативни, смели и отговорни за бъдещето. Те са реален отговор на предупреждението за климатичната криза и нарастващите емисии на парникови газове.