Кметът на София, Йорданка Фандъкова, посети Hubgrade, Смарт център за мониторинг на Софийска вода, част от Веолия

за да се увери в дистанционния мониторинг и контрол на управлението на водата на София в реално време

В понеделник кметът на София, г-жа Йорданка Фандъкова, посети обновения Смарт център за мониторинг на Софийска вода, част от Веолия – Hubgrade, намиращ се в ПСПВ „Бистрица“.

Пред нея и журналисти изпълнителният директор г-н Васил Тренев и неговият заместник г-н Станислав Станев демонстрираха как работи в реално време дистанционното наблюдение и управление на нивата на язовирите и резервоарите, които са част от водоснабдителната система на София. Г-жа Фандъкова използва случая да посети и Лабораторен изпитвателен комплекс (ЛИК), където старши мениджърът Весела Стефанова я запозна на живо с процеса на контрол на качество на питейната вода.  

Поводът за посещението бе предстоящото заседание на Столичен общински съвет във вторник, на което  се очаква да се гласува решението на министерски съвет за изграждането на алтернативна водопроводна връзка от резервоар Мало Бучино към бедстващия град Перник. Според предложението на ресорните министри бъдещото 13-илометровото трасе ще осигури водни количества от 300 литра в секунда, като водата ще преминава от яз. Бели Искър през Рилски водопровод. Отделно количествата вода в язовира ще бъдат гарантирани чрез допълнително пренасочване на рилския водосбор на яз. Белмекен към яз. Бели Искър.