Насърчаване на иновациите в сектора на комуналните услуги: опитът на Веолия

Традиционно новите технологии и иновативните практики в сектора на комуналните услуги се приемат относително бавно. Дейностите в него са строго регулирани и като че ли се ръководят от политики, които често възпрепятстват иновациите и затрудняват ютилити компаниите в стремежа им да са в крак с технологичните промени.

Тези компании често работят с ограничен бюджет, което може да не им позволява да инвестират в иновации. Тук ролята на сектора е от съществено значение за функционирането на обществото и икономиката, като всякакви смущения биха могли да имат сериозни последици. В резултат на това много компании за комунални услуги избягват да поемат рискове и бавно възприемат нови технологии.

Въпреки тези предизвикателства, секторът започва да се възползва от нововъведенията, воден от необходимостта да повишава ефективността, да намалява разходите и да подобрява клиентското изживяване.

Секторът може да се възприема като консервативен, но това не означава, че в него не навлизат и не се развиват иновации. Всъщност Веолия направи много, за да промени това схващане и нагласи. Сред най-новите концепции в тази посока е например подходът на многоаспектната ефективност – това означава, че сме решени да постигнем едно и също ниво на значимост и очаквания по отношение на резултатите в икономически, финансов, търговски, социален и обществен план, както и опазването на околната среда, във всички наши действия и решения. Твърдото ни убеждение е, че трябва да обединим нашия опит в научноизследователската и развойната дейност със знанията и вдъхновението на новосъздадените компании, споделя Франсоа Деберг, Регионален директор на Веолия за България и Гърция, за онлайн медията The Recursive.

Френската компания Веолия (мажоритарен акционер в Софийска вода), специализирана в управлението на водите, енергията и отпадъците, разработи цялостен подход в различни области на иновациите.

Вече няколко години Веолия проучва решения за третиране на микропластмаси във водата – един голям проблем за нашите общества. Целта е да се стимулират иновациите в областта на технологиите за обработка на използвана вода. Днес стигаме дори по-далеч – до микро-замърсителите, които са заплаха за водните ресурси. Бих искал да спомена, че използваме нововъведения и в енергийния сектор: така например наскоро успяхме да заменим горивото за местна топлоелектрическа централа с метан, като по този начин намалихме въглеродния ѝ отпечатък. Веолия е лидер в търсенето на нови видове храни за бъдещето, тъй като сме наясно, че недостигът на протеини чука на вратата ни, добавя Франсоа Деберг.

"Потопете се" в интервюто с Франсоа Деберг, за да разберете как изглеждат иновациите в контекста на комуналните услуги.

The Recursive: Как Веолия структурира процесите, свързани с нововъведенията, за да подпомага "зелените" иновации в рамките на компанията и извън нея?

Франсоа Деберг: Като международна компания Веолия работи в две основни направления, свързани с иновациите – в рамките на компанията чрез дирекцията за научноизследователска и развойна дейност и извън нея – в сътрудничество с университети, изследователски институти и разбира се, стартиращи компании в различни държави. Това ни позволява да обхванем широк кръг от възможности в трите направления, в които работим – управление на водата, енергията и отпадъците. Едно от големите ни предимства е, че имаме множество дъщерни дружества в тези три направления, които могат да тестват, доразвиват и утвърждават иновативните идеи.

Разбира се, всеки един от тези проекти е пилотен и носи своите предизвикателства, но си струва да се работи по тях, защото тези иновативни проекти ще решат конкретни екологични проблеми. Най-важното е да запазим оптимизма си и да поддържаме далновидния подход. От гледна точка на Веолия е особено важно проектите да постигат целите си и да отговарят на очакванията на всички наши заинтересовани страни или да ги надминават, както и да допринасят за Целта на Веолия в дългосрочен план – екологичната трансформация.

Какви партньорства изграждате с местните партньори, за да реализирате съвместно напредничави, високотехнологични, базирани на данни, рентабилни екологични иновации на местно ниво?

Необходимо е да си сътрудничим с широк кръг от външни партньори, за да постигнем високотехнологични и разбира се, рентабилни резултати. Не е достатъчно да си партнираме само със стартиращи компании, защото бихме искали да разрешим и въпроса с финансирането. Поради това си сътрудничим активно с фондове за рисков капитал (VCs), които биха могли да бъдат потенциални инвеститори в тези нововъзникващи компании, след като одобрим техните решения и продукти. Винаги има възможност да инвестираме в стартиращи компании съвместно с такива фондове, ако продуктите отговарят на нашите инвестиционни изисквания. Бих казал, че активното партньорство с участието на всички заинтересовани страни е ключът към започването и успешното изпълнение на иновативни проекти.

Веолия си сътрудничи активно и с българските академични институции. Редовно сме домакин на съвместни събития с Биологическия факултет на Софийския университет, с което насърчаваме обществените дебати за иновациите в полза на кръговата икономика и представяме различни проекти в тази посока. Партньор сме на Софийския университет и по проект, финансиран от Европейския съюз, за изграждането на Център за компетентност, който има за цел да улесни взаимодействието и сътрудничеството между науката, университетите и частния сектор (бизнеса) за създаване на новаторски идеи.

Софийската пречиствателна станция за отпадъчни води (СПСОВ) е водещ проект в областта на кръговата икономика в България. Особено горди сме с тази енергийно независима пречиствателна станция край Кубратово. По пътя към въглеродната неутралност, в СПСОВ генерирахме 254 млн. kWh зелена енергия, оползотворихме 131 млн. м3 биогаз и спестихме 770 хил. тона емисии на CO2 за период от 12 години (2010 - 2022). През 2018 г. ПСОВ Кубратово получи признание по време на 6-то годишно издание на наградите на Световния форум за обмен на информация за енергията и водата в Лисабон, Португалия, за значителен принос във ВиК сектора, със специален акцент върху иновациите в намаляването на енергийното потребление и кръговата икономика. От 2014 г. Софийската пречиствателна станция за отпадъчни води е регистрирана по механизма "Златен стандарт" за доброволно намаляване на емисиите на въглероден диоксид и е въведен строг контрол за проследяване на въздействието върху околната среда. В допълнение, СПСОВ е не само водещ проект за Столичната община, но се припознава и от Европейската комисия като пример и модел за енергийна ефективност и енергийна неутралност в текущия преглед на Директивата за пречистването на градските отпадъчни води.

Как Вашата програма за стартиращи компании стимулира свързани с кръговата икономика в България инициативи в сферата на управлението на водите и енергийната ефективност?

Честно казано, ние сме в началото на това "пътуване", но бих споменал сътрудничеството, което започнахме със SatGeo, стартираща компания, чиято концепция за откриване на течове по водопроводната мрежа с помощта на технология, базирана на сателитни изображения, приехме и тествахме в Софийска вода. С тях сформирахме съвместни екипи и постигнахме наистина забележителни резултати. пПрез първите шест месеца – успяхме да спестим 1,5 млн. м3 водни ресурси.

Други стартиращи компании, с които си сътрудничим активно са GridMetrics и Sensato. GridMetrics ни помагат да подобрим енергийната ефективност на нашите помпени станции чрез оптимизиране на режима им на работа, а със Sensato работим за запазване на биологичното разнообразие, като монтираме така наречените "умни" кошери на някои от нашите обекти.

Има ли някакви бъдещи корпоративни инициативи за иновации, които планирате на регионално ниво?

Предвид, че сме част от световната компания Веолия, разширяваме сътрудничеството си със страни от регионите, в които тя развива дейност – например Полша, Румъния и Германия. Това ще ни даде възможност да разгърнем нашата програма, да организираме съвместни покани за предложения за иновации и да си сътрудничим с различни стартиращи компании не само от България, но и от страните от Централна и Източна Европа. Разбира се, тези регионални партньорства няма да се ограничават само до дружества на Веолия, а могат да включват и други участници като например финансови институции, неправителствени и браншови организации.

Съвместно със Софийска вода, част от Веолия, The Recursive организираха събитието "Корпоративно рисково финансиране в Югоизточно Европа за стартъпи с решения за устойчивост", за да покажат каква е стойността, която носи подпомагането на проекти в областта на чистите и зелените технологии, както и такива, свързани с устойчивост, в корпоративен контекст. Ако сте заинтересовани от темата за устойчивостта, гледайте видеозаписа от събитието.