"Софийска вода" пусна в експлоатация нов метан танк в пречиствателната станция за отпадъчни води

Съоръжението край Кубратово е второто по енергийна ефективност сред над 2500-те подобни, оперирани от лидера на екологичните услуги Веолия

През 2021 г. "Софийска вода", част от Веолия, завърши строежа и въведе в експлоатация нов метан танк, с което увеличи с 25% капацитета за производство на зелена енергия при пречистването на отпадъчни води в столицата. Той е с обем 7000 куб.м (колкото 3 олимпийски басейна) и е проектиран в крак с най-модерните технологии. С това допълнение към технологичния процес се гарантира надеждна ферментация на утайките от отпадъчни води и съответно се очакват по-големи количества биогаз. Преработените утайки ще са с по-високи показатели – по-малко миризми и органични вещества, както и по-компактни като обем.

 


Основната функция на станцията край Кубратово е да преработва отпадъчните води на милионния град и да връща водата в р. Искър с качества, идентични с тези на чиста речна вода. Докато този процес тече, се произвежда и електричество, и топлинна енергия чрез стабилизиране на утайките, извлечени от постъпилата вода. Това се случва чрез дълъг непрекъснат процес, в който участват всички съоръжения на станцията, простираща се на 600 декара.

 

 

Утайките, които се отделят от водата чрез естествени процеси, но забързани от съоръженията на станцията, стигат до метан танковете, в които гният. Докато този процес тече, се отделя биогаз - метан. Метанът, който изпуснат в атмосферата предизвиква парников ефект, тук се превръща в ток и топлинна енергия чрез ко-генерация. След като утайките са стабилизирани в метан танковете, те се обезводняват и в последствие даряват на стопанства за наторяване на определен тип култури. Полученият тор е богат на фосфор и азот и е благоприятен за отглеждането им. Резултатът е напълно затворен зелен енергиен цикъл без отпадък.
Благодарение на своите 5 метан танка, "Софийска вода" успява да произведе дори повече зелена енергия, отколкото е необходимо за функционирането на станцията. Това позволява енергийна независимост и допринася за стабилността на компанията във времена на растеж в цените на енергийните ресурси.

Метан танкът е част от инвестиционната програма на "Софийска вода", част от Веолия, в рамките на изминалия регулаторен период 2017-2021г. Дружеството инвестира 6 млн. лв. като по този начин я прави един от първите примери за зелен енергиен преход и кръгова икономика у нас.

През март 2020 г. станцията произведе рекордно количество енергия в дванайсетгодишната история от въвеждането на ко-генерационния процес на територията й. Кубратово генерира 2275 мегаватчаса електроенергия. Чрез работата на новия метан танк се очаква произведеният ток да е дори повече.

 

 

Докато станцията произвежда зелена енергия за нуждите на пречиствателната ни станция, се спестяват и над 61 хиляди тона СО2 емисии годишно. За този проект през 2014 г. "Софийска вода" получи първия сертификат Gold Standard, а през 2021 г, поднови сертификата по най-новите изисквания на Златния стандарт с акцент върху приноса на проекта върху целите за устойчиво развитие на ООН.

С осъществяването на този затворен производствен цикъл софийската пречиствателна станция през изминалата годинa се нареди в челото на световните класации за ефективност и е убедителен работещ пример за кръгова икономика.

СПСОВ "Кубратово" преработва над 350 000 м3 отпадъчни води в денонощие и над 130 млн. м3 на година. Така за над 30 години съществуване станцията е преработила общо над 4 млрд. м3 отпадъчни води или близо 8 пълни обема на основния водоизточник на София - язовир Искър.