В Абу Даби Веолия проектира и изгражда един от най-големите енергийно ефективни заводи за обезсоляване на вода в света

  • Съвременните технологии позволяват да се намали потреблението на енергия с 80% в сравнение с 80-те години на миналия век, когато преобладава термичното обезсоляване.
  • С капацитет от 550 000 м3 на ден, този завод за обезсоляване на вода чрез обратна осмоза се предвижда да предоставя питейна вода на близо 210 000 домакинства.
  • Проектът, с приблизително 300 млн. евро приходи за Веолия, предвижда изграждането на завода да започне през второто тримесечие на 2023 г., а въвеждането му в експлоатация – през 2025 г.

Париж, 14 юни 2023 г. – Веолия, световен лидер в областта на водните технологии, ще ръководи чрез дъщерното си дружество "СИДЕМ" (SIDEM) консорциум, който отговаря за инженеринга, доставките и строителството, свързани с проекта "Мирфа 2" за обезсоляване на вода, възложен от Националната енергийна компания на Абу Даби ("TAQA") и "Енжи" (ENGIE). Разположен в Абу Даби, този изключително модерен завод за обезсоляване на вода чрез обратна осмоза ще бъде третият по големина завод за обезсоляване в Обединените арабски емирства (ОАЕ). С производствен капацитет от 550 000 м3 питейна вода на ден, заводът ще осигурява питейна вода на близо 210 000 домакинства, като в същото време постига повишена ефективност и намален екологичен отпечатък. Договорът предвижда близо 300 млн. евро приходи за Веолия. Работата по проекта започва през второто тримесечие на 2023 г., а заводът ще бъде въведен в експлоатация до 2025 г.

 

 

По-голямата част от питейната вода в ОАЕ се добива от морето. За да се справят с нарастващото потребление и да компенсират остаряващите съоръжения, предимно такива за термично обезсоляване, властите в страната решават да използват най-новите модерни технологии и инженерни процеси, за да увеличат капацитета за обезсоляване, като същевременно намалят енергийното потребление – стратегия, която твърдо подкрепя амбицията на страната да постигне въглеродна неутралност до 2050 г.

Като разчита на експертния опит на Веолия в световен мащаб, заводът Мирфа 2 следва най-новите екологични и експлоатационни стандарти за обезсоляването на водата, като ползва модерни технологични процеси като обратна осмоза – метод, с който сериозно се повишава ефективността в сравнение с традиционното термично обезсоляване, намалява се потреблението на енергия и се повишава производителността. Технологичните подобрения дават възможност да се намали потреблението на енергия с 80% в сравнение с 80-те години на миналия век, когато преобладава термичното обезсоляване.

"Увеличаването на капацитета на завода за обезсоляване по устойчив начин е от съществено значение, тъй като е част от комбинацията от решения, необходими за справяне с недостига на вода по света и особено в Близкия изток. Чрез обратната осмоза по проекта Мирфа 2, Веолия продължава да вдига по-високо летвата по отношение на екологичните и експлоатационни стандарти в процесите на обезсоляване на водата, като допринася в още по-голяма степен за екологичната трансформация на сектора, който вече постигна значителен напредък през годините", казва Естел Бръшляноф, Главен изпълнителен директор на Веолия. "Този проект следва успешното въвеждане в експлоатация на други четири важни съоръжения за обезсоляване на вода през последните 18 месеца за осигуряването на питейна вода на повече от шест милиона души в Саудитска Арабия, Ум ал-Куейн (ОАЕ), Бахрейн и Ирак. Това постижение потвърждава водещата ни позиция в областта на водните технологии и ангажимента ни да използваме максимално експертния си опит и капацитет за иновации за предоставянето на надеждни, достъпни и устойчиви решения, осигуряващи достъп до вода."

Обезсоляването чрез обратна осмоза, която се основава на мембранна филтрация, е най-широко разпространеното технологично решение в страните, където се използва обезсоляването в борбата срещу недостига на вода, защото намалява потреблението на енергия. От 1970 г. насам, "СИДЕМ" (SIDEM), дъщерно дружество на Веолия, специализирано в дейностите по обезсоляване, придобива уникален експертен опит в тази сфера и става световен лидер, като постига обезсоляване на близо осем милиона кубични метра вода на ден.

За Групата Веолия

Групата Веолия се стреми да се превърне в компания – еталон за екологична трансформация. С присъствие на пет континента, с близо 220 000 служители по света, Групата проектира и внедрява решения, едновременно практични и полезни, за управлението на водите, отпадъците и енергията, с които допринася за радикална промяна в настоящата ситуация. Чрез трите си взаимодопълващи се дейности, „Веолия“ съдейства за осигуряването на достъп до ресурсите, съхраняване на наличните ресурси и тяхното възобновяване. През 2022 г. Групата Веолия доставя водоснабдителни услуги на 111 млн. души, канализационни услуги – на 97 млн. души, произвежда 44 TWh електроенергия и рециклира 61 млн. т отпадъци. "Веолия Енвиронман" (регистрирана на борсата Paris Euronext: VIE) отчита консолидиран приход от 42,885 млрд. евро през 2022 г.