Веолия доставя на Л'Ореал рециклирана пластмаса в подкрепа на кръговата икономика

Използването на рециклирана пластмаса за производство на опаковки за козметични продукти може да спести между 50% и 70% емисии на въглероден диоксид в сравнение с една стандартна бутилка. Веолия и Л'Ореал обединиха усилията си, за да намалят въглеродния отпечатък от производството на опаковки за козметични продукти, по моделите на кръговата икономика. Така Веолия ще доставя висококачествена рециклирана пластмаса за опаковането на продуктите на Л'Ореал в световен мащаб.

Рециклираната пластмаса се получава след преработка на пластмасови отпадъци от опаковки на продукти, и по-конкретно пластмасови шишета. Те се събират по специален, който осигурява чистота на материала и изискват специфични методи за преработка.

В допълнение, за да се гарантира максимална безопасност за здравето на потребителите, тази рециклирана пластмаса, използвана за производството на нови опаковки за козметични продукти, отговаря на изискванията на хранителната индустрия и е обект на много строго сертифициране. За да изпълни международните изисквания за сертифициране*, Веолия въвежда иновативна технология за пелетизиране на основата на система за отстраняване на органичните съединения за получаване на изключително висококачествена пластмаса, за която има много голямо търсене в световен мащаб. Разработеният от Веолия процес прави възможно получаването на качествен еквивалент на първичната пластмаса.

 

* Администрация по храните и лекарствата.

Висококачествени рециклирани пластмасови смоли

Жоан Боне, зам.-председател на Веолия, отговарящ за бизнес развитието и стратегическите клиенти, заяви:

Като световен шампион по екологична трансформация, Веолия пое ангажимент за намаляване на пластмасовите отпадъци и насърчаване на промишлената екология. За нас е удоволствие да подкрепим Л'Ореал в осъществяването на целите им за устойчиво развитие, като им предоставяме експертни знания и умения в оползотворяването и рециклирането на ресурси. Нашата амбиция е да бъдем привилегирован партньор на всички международни компании – представители на търговски марки, които желаят да развиват устойчиви опаковъчни процеси, като използват рециклирана пластмаса, за да отговорят на екологичните предизвикателства, пред които всички ние сме изправени.

Жак Плай, директор "Пакетиране и развитие", Л'Ореал, заяви:

Радваме сме да установим партньорство с Веолия за доставка на висококачествена рециклирана пластмаса, предназначена за опаковките на козметичните продукти, защото споделяме еднакви амбиции и ценности по отношение на устойчивото развитие. Това ще допринесе за нашата програма за устойчиво развитие – „Л'Ореал за бъдещето“, и ще ни позволи да постигнем амбициите си за 2030 г. и да подобрим значително екологичния отпечатък на опаковките си. Уверени сме, че ще успеем да насърчаваме кръговата икономика, ако обединим усилията си с партньори с експертен опит за постигане на общите ни цели. Този подход може да се приеме като работа в разширена екосистема.

За Веолия
Групата Веолия се стреми да бъде компания – еталон за екологична трансформация. С присъствие на пет континента и с близо 179 000 служители Групата разработва и внедрява полезни и практични решения за управлението на водите, отпадъците и енергията, които допринасят за радикален обрат на настоящата ситуация. Чрез своите три взаимнодопълващи се дейности Веолия съдейства за осигуряването на достъп до ресурси, опазване на съществуващите ресурси и възобновяването им. През 2020 г. групата Веолия доставя питейна вода на 95 милиона души, услугата пречистване на отпадъчни води – на 62 милиона души, произвежда близо 43 милиона мегаватчаса електроенергия и рециклира 47 милиона тона отпадъци. През 2020 г. Веолия Енвиронман (регистрирана на борсата Euronext Paris: VIE) отчита консолидирани продажби на стойност €26,010 млрд.
www.veolia.com