Веолия ускорява декарбонизацията на енергийните системи на местно ниво, като инвестира 4 милиарда евро до 2030 г.

  • Пазар за повече от 500 милиарда евро, който ще се разраства още повече през следващите години

  • Веолия е в уникалната позиция да използва потенциала на над 400 GW неизползвани местни енергийни резерви

  • Неразработен местен ресурс на достъпни цени, който може да бъде достатъчен да задоволи потреблението на страна с население от над 50 милиона души.

Светът е в процес на значима трансформация на енергийния сектор, в който неефективното използване и загубата на енергия, както и пренебрегването на неизползваните енергийни източници вече не може да продължава. С цел справяне с предизвикателствата на декарбонизацията и постигането на енергийна независимост, декарбонизацията на енергийните системи на местно ниво се очертава като ключов компонент, с пазар за 500 млрд. евро, който се очаква да продължи да нараства през следващите години.

Веолия е изключително добре позиционирана, за да играе основна роля в декарбонизацията на енергийните системи на местно ниво и да използва потенциала на над 400 GW неизползвани местни енергийни резерви. По-конкретно този нов ресурс включва неизползваната биоенергия, отпадната топлина/студ, повишаването на ефективността и разширяването на топлофикационните мрежи, както и енергийната ефективност на сградите и индустриите.

Този неразработен местен и достъпен ресурс не налага добив на нови ресурси, може да бъде достатъчен за енергийното потребление на страна с население от над 50 млн. души или да намали зависимостта на Европейския съюз от вноса на изкопаеми горива (газ и въглища) с 30%.

С дългогодишната си роля в енергийния сектор Веолия заема уникална позиция, основаваща се на дейностите ѝ в областта на водите и отпадъците, на обширното ѝ ноу-хау в управлението на енергията, дигиталната оптимизация и географския ѝ отпечатък. С бизнес за над 10 млрд. евро, свързан с енергията, Веолия си е поставила амбициозни цели да продължи да разширява своето портфолио и да стимулира развитието на сектора, с готовност да ускори инвестициите, подпомагащи растежа, в проекти, създаващи най-добра стойност, с които ще достигне общ размер от 4 милиарда евро до 2030 г..

Естел Бръшляноф, Главен изпълнителен директор на Веолия, заяви: "Вече не можем да си позволим да разхищаваме или губим енергия. При наличието на 400 GW неизползван потенциал, който може да ни спести вноса на изкопаеми горива, нека ускорим разработването и прилагането на тези изключително важни решения за декарбонизиране на местния енергиен сектор. Във Веолия вече имаме капацитета да постигнем амбициозните си цели и да увеличим портфолиото си, но с наличието на регулаторна подкрепа можем да направим още повече. Заедно сме способни да изпълним и надминем неотдавнашните амбиции на COP 28. Времето за глобални действия на местно ниво е сега."

Групата ще отговори на нарастващото търсене на клиентите чрез сериозни амбициозни цели до 2030 г. в 4 основни области::

Биоенергия и Bъзобновяеми енергийни източници, Гъвкавост и Спомагателни услуги

  • +50% биоенергия и капацитет за възобновяема енергия до 8 GW
  • +50% гъвкав капацитет до 3 GW

Топлофикационни и охладителни мрежи

  • Топлофикационни мрежи в Европа №1
  • Пълен отказ от въглищата в Европа

Услуги за енергийна ефективност за сгради и промишлени предприятия

  • Услуги за енергийна ефективност в Европа и Близкия изток №1

Декарбонизиране на енергийния сектор на местно ниво за нашите клиенти

  • +50% по отношение на обхват 4 / избегнати емисии

ЗА ВЕОЛИЯ
Групата Веолия се стреми да се превърне в компания – еталон за екологична трансформация. С присъствие на пет континента, с близо 213 000 служители по света, Групата проектира и внедрява решения, едновременно практични и полезни, за управлението на водите, отпадъците и енергията, с които допринася за радикална промяна в настоящата ситуация. Чрез трите си взаимодопълващи се дейности, Веолия съдейства за осигуряването на достъп до ресурсите, съхраняване на наличните ресурси и тяхното възобновяване. През 2022 г. Групата Веолия доставя водоснабдителни услуги на 111 млн. души, канализационни услуги – на 97 млн. души, произвежда почти 44 млн. MWh електроенергия и рециклира 61 млн. т отпадъци. Веолия Енвиронман (регистрирана на борсата Paris Euronext: VIE) отчита през 2022 г. консолидиран приход от 42,885 млрд. евро.
www.veolia.com