Водата в София пътува две години, докато стигне до чешмите в домовете ни

"Софийска вода", част от Веолия, участва в няколко образователни инициативи по случай Световния ден на водата на 22 март.

  • "Ценим водата" е мотото на тазгодишния Световен ден на водата, под егидата на ООН
  • "Софийска вода", част от Веолия, и Центърът по компетентност "Clean and Circle" организират среща-дискусия, посветена на научните решения за опазване на водата
  • Детският научен център "Музейко" разказват в интерактивно видео на най-малките за кръговрата на водата и нейното значение
 

На влялата се в язовир "Искър" вода са ѝ необходими поне 2-3 години, за да премине от язовира и да продължи към пречиствателните станции за питейна вода, преди да стигне до чешмите на софиянци. Този и още много други интересни факти и иновативни решения за опазване на водата са представени на научна дискусия, която "Софийска вода", част от Веолия, съвместно с Центъра по компетентност "Clean&Circle" организират по повод Световния ден на водата – 22 март.

Учени от водещи университети в страната и практици от ВиК оператора представиха различни научни предизвикателства и модерни практически решения за съхраняването на жизненоважния ресурс. Дискусията на тема "Пет научни решения за водата" се проведе онлайн, на 23 март 2021 г. и можете да я гледате тук.

 

Изследователи от Софийския университет представиха резултати от работата си върху иновативни технологии за чиста вода, а от УАСГ обобщиха практическите ползи от въвеждане на кръгови решения във ВиК системите, в резултат на проведен мащабен анализ. "Софийска вода", част от Веолия, сподели подробности за две модерни технологии, които внедрява през последната година в процесите на пречистване на питейните и отпадъчните води.

На самия празник – 22 март, за младите изследователи беше излъчено на живо, от Facebook страницата на детския научен център "Музейко", интерактивно видео за пътя на водата, както и интересни факти за нея – като например как се е появила на земята, колко вода е нужна на хората, колко течност могат да изпият камилите наведнъж и др. Видеото може да гледате тук.

***

Тази година ООН отбелязва Световния ден на водата под мотото "Да ценим водата"/"Valuing water", напомняйки, че все още над 2,2 млрд. души, близо 29% от населението на Земята, нямат достъп до безопасна питейна вода. По данни на последния доклад на организацията за водата*, от 2015 година само с 4% се е увеличила ефективната употреба на водата. Световният ден на водата се отбелязва от Обединените нации от 1992 г. насам, а целта е да се насочи вниманието към ценността на водния ресурс и нуждата от опазването му.

* UN-Water SDG 6 Summary Progress Update 2021 : SDG 6 — water and sanitation for all https://www.unwater.org/publications/summary-progress-update-2021-sdg-6-water-and-sanitation-for-all/