Първо място за „Софийска вода“ в националния конкурс „Най-зелените компании на България"

Осмият конкурс за "Най-зелените компании в България", организиран от b2b Media, донесе изключително признание за "Софийска вода" АД като част от групата Веолия. Дружеството се нареди на първо място в осмото издание на конкурса в раздел "Енергетика и воден сектор", а същевременно бе отличена и със специална награда за зелена инвестиция.

При получаването на наградата Изпълнителният директор на "Софийска вода" Арно Валто заяви, че призът е признание за усилията на екипа на дружеството да превърне компанията в действащ пример за кръгова икономика, която е на път да направи ВиК оператора на София енергийно независим.


Пречиствателната станция за отпадъчни води край Кубратово произвежда зелена енергия, достатъчна за задоволяване на собствените й енергийни нужди и още 24 на сто от произвежданата електроенергия отива на пазара за зелен (от възобновяеми източници) ток. Освен пречистените битови води на столицата, които се връщат с проверено качество обратно в природата, над 100 000 тона карбонови емисии годишно не се изпускат в атмосферата, благодарение на това производство. Отделно утайките се използват за тор в селското стопанство.

Категориите в конкурса  "Най-зелените компании на България" са общо 14, единият приз от които бе присъден на "Софийска вода" АД. Компанията бе и сред 33-те отличени проекти за зелените инвестиции, които е направила. Националният конкурс се провежда съвместно с Министерството на околната среда и водите.