Стартира третият конкурс "Екообщина"

За трета поредна година бе даден старт на конкурса „Екообщина“, организиран от Френското посолство и Френския културен институт, под патронажа на Президента на Р България и с участието на Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Веолия подкрепя инициативата от самото й начало и допринася активно за обмена на информация и установяването на сътрудничество между български и френски общини, които проявяват интерес към иновации и технологии, опазващи околната среда.

Домакин на събитието във Френския културен институт беше Н.Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция в България. „По време на „ONE PLANET SUMMIT“, който се проведе на 12 декември в Париж, президентът на Франция Еманюел Макрон подчерта ключовата роля на отделните държави, но също така и на общините и предприятията, в борбата срещу климатичните промени. „ЕКООБЩИНА“ е конкурс, който отличава български общини, които се стремят да подобрят качеството на живот на своите граждани чрез екологични мерки и, същевременно с това, е платформа за сътрудничество между българските и френските публични власти, асоциации и предприятия в областта на устойчивия град“, каза Н. Пр. Ерик Льобедел, по повод третото издание на инициативата. Зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова подчерта, че конкурсът е платформа за отличаване на общините, които повишават качеството на живот за гражданите. Заместник-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев изрази задоволството си от ценната инициатива и заяви, че тазгодишното, вече трето поредно, издание превръща „ЕКООБЩИНА“ в традиция. На пресконференцията по повод  началото на конкурса, Веолия - България бе представлявана от Арно Валто, заместник-директор на Веолия за България и Изпълнителен директор на „Софийска вода“ АД.

Категориите, представени в предишните издания на „ЕКООБЩИНА“ са стълбовете на съвременното градско развитие: „Устойчиво управление на водите“, „Устойчиво управление на битовите отпадъци“, „Устойчива мобилност“, „Енергийна ефективност на сградите“. През 2018 г. те се допълват от категорията „Устойчиво управление на публичните пространства“, която ще отличи политиките на общините в България за развитието на публичните пространства. Важна промяна тази година е, че освен общините, които са се изявили с най-добри практики в устойчивото си развитие, в конкурса ще участват и граждански организации и НПО-та в категорията „Спорт и гражданско общество“.

В хода на инициативата ще бъдат проведени семинари по темите на петте категории, на които френски експерти ще представят опита на общините във Франция. Първият семинар на тема „Устойчиво управление на водите” ще се проведе на 17 април 2018 г., а „Устойчиво управление на отпадъците” - на 24 април 2018 г. Общините-кандидати ще се борят за наградите „ЕКООБЩИНА 2018“ и тридневно учебно посещение във Франция за двама представители на общината-лауреат. Както и при миналите издания, във всяка категория ще има по двама победители – един от малка и един от голяма община.