5 СТАРТ-ЪП КОМПАНИИ ЩЕ СЕ БОРЯТ ЗА ФИНАНСИРАНЕ И ТЕХНИЧЕСКА ПОДКРЕПА ОТ INNOVATION STARTER ACCELERATOR И „СОФИЙСКА ВОДА“, част от Veolia

Стартиращите компании ще представят разработките си пред жури от инвеститори, бизнес предприемачи и медии на 31.05.2021 г. в София Тех Парк

Пет от над осемдесет кандидатствали компании достигнаха до финален демо ден в първия инвестиционен прозорец на Innovation Starter Accelerator и "Софийска вода", част от Veolia. Проектите предлагат модерни технологични решения в сферата на пречистване, управлението на водите и мрежата.

 

През 2020 г. Софийска вода, част от Veolia, подписа 5-годишен меморандум за сътрудничество с агенцията за иновации и нейната акселераторска програма за финансиране на стартиращи бизнеси.

 

В съвместната инициатива, която е трета поредна за акселератора, кандидатстваха над 80 компании, от които бяха одобрени за акселераторската програма 6, а до успешно завършване достигнаха 5 екипа.

На 31.05.2021 г. в София Тех Парк одобрените старт-ъп компании ще представят пред престижно жури своите идеи и ще се борят за финансова подкрепа от страна на Innovation Starter Accelerator и техническа подкрепа и валидиране на идеите им в реална корпоративна среда от страна на „Софийска вода“, част от Veolia.

В азбучен ред това са:

1. Digital Twins проект на фирма Ridotek на Христо Валявичарски. Компанията разработва софтуерна платформа базирана на технологията “цифрови близнаци”, която да подпомогне предприятията в преминаването им към Индустрия 4.0. Цифровите копия на физически обекти, от които могат да се събират данни, посредством сензори, позволяващи анализ, планиране и оптимизация на бизнес процеси. Христо е дипломиран със специалност Стопанско управление и има сериозен технологичен корпоративен опит в компании като Paysafe, Telerik, Strypes, както и като предприемач.

2. CW Engineering "Иновативно пречистване на отпадъчни води и зелена енергия за промишлеността и дома" е проектът на д-р Росен Иванов, главен асистент в Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски". С екипа си от 6 души: микробиолози, инженери, експерти електроника и др. разработва пасивни системи за пречистване на отпадъчни води с паралелен добив на енергия.

3. InnovaOne е проект, основан от учител и неговите ученици в град Харманли. Емануил Манолов, Христо Хубенов, Джано Михайлов и Дарко Тачев работят върху сензорна технология за отчитане на замърсяването и показателите на питейната вода в реално време.

4. SatGeo е проект, който се ръководи от Биляна Николова, експерт с опит в разработването на технологични решения във водния сектор. С екипа си от ГИС специалисти, експерти в областта на обработката на сателитни изображения и инженери, които откриват аварии, разработват проект, който представлява иновативна технология за откриване на аварии по довеждащи водопроводи и разпределителната водопроводна мрежа в населени места.

5. SmartWater e проектът на Михаил Тодоров, който се занимава с начално оценяване на процесите, хардуера, софтуера и специалистите във водните дружества, и индивидуално предложение за подобряване, обучение и автоматизация на процесите - от намаляване на броя аварии до намаляване на разходите по вземане, пречистване, доставяне, отвеждане и крайно пречистване на водата, преди нейното връщане в природата.
 

За повече информация: [email protected]