Посещение на посланика на Франция и Регионалния Директор на Веолия България във фондация ХЕСЕД по повод инициативата "Посланик за един ден"

Посланикът на Франция в България, г-жа Флоранс Робин, посети Фондация "Здраве и социално развитие" (HESED) в София на 13 февруари 2020 г., в рамките на инициативата "Посланик за един ден".

Посланикът бе придружена от г-ца Дария Руменова (15 г.) от Търговище, която е една от победителките в  конкурса "Посланик за един ден", организиран от посолството на Обединеното кралство в България. Посолството на Франция се включи в тази инициатива с цел да насърчи участието на младите жени в дипломацията и да им даде възможността да се запознаят с професионалните възможности, които тя предоставя. Г-жа Робин сподели целия си работен ден с младата победителка.

Г-н Франсоа Деберг, регионален Директор на Веолия България и председател на съвета на директорите на "Софийска вода", също участва в посещението, подкрепяйки дейностите на HESED и представяйки иновативното партньорство с фондацията и Софийска вода, част от Веолия.

"Водата –ценен ресурс за общността" е мотото, под което беше разработен иновативен проект, реализиран от доброволци на дружеството за трета поредна година – образователна програма на тема "вода", предназначена за ромски деца.

Основните цели на проекта са промяна на нагласите на малцинствата по отношение на потреблението на вода, съдействие за прилагането на практики, методи и изграждане на навици за пестене на вода, както и обяснения, насърчаване и помощ за ромските общности за възприемане на отговорен подход към водата като ценен ресурс.

 

Обучението за най-малките участници в целевите групи е изградено около историята на един специален герой – водна костенурка, която търси спасители на водата и учи децата да знаят и разбират значението ѝ, както и как да я пестят и пазят.

Извън чисто техническия подход, дружеството отчита и културните особености на общността. "Водата обича децата и децата обичат водата" е обединяващото послание, което екипът на "Софийска вода" и Костенурката споделят с ромските деца и общностите. Разнообразният екип, с доброволци от различни отдели, не само разкрива своите скрити таланти, но работи заедно в хармония за изпълнението на нелеката задача за промяна на нагласи и стереотипи.

 

Фондация HESED предлага нов подход към интеграцията на ромската общност в българското общество. HESED работи в кв. "Филиповци" и кв. "Факултета" в София, както и в кв. "Изток" в Кюстендил. Във "Факултета" разполага с два центъра с близо 15 служители и капацитет за прием на 400 души, в които се прилага иновативен модел за подпомагане на местната общност от най-ранна до зряла възраст чрез личностно развитие (здравеопазване, образование и социални умения) и работа с непосредствената среда на децата.