SatGeo е победител в програмата на фонда Innovation Starter и Веолия

Проектът на стартъпа за проследяване на аварии по водопроводната мрежа получи инвестиция от 25 хил. евро.

Първото издание на съвместна предприемаческа програма на фонда Innovation Starter и Веолия, собственик на "Софийска вода", излъчи победител. Това е стартиращата компания SatGeo, която разработва технология за проследяване и предотвратяване на аварии по водопроводната мрежа. Екипът получи дялова инвестиция за развитие на проекта си в размер на 25 хил. евро срещу 5% дял от бизнеса.

Програмата на Innovation Starter и Веолия е част от сключения миналата година меморандум между двете организации с цел да подпомогне млади компании в начален етап от развитието на бизнеса им. Сред условията беше стартъпите да разработват решения в областта на кръговата икономика и в частност решения за пречистване и управление на водите и мрежата.

В предприемаческата програма кандидатстваха над 80 млади компании. Пет от тях успешно завършиха програмата и представиха идеите си пред жури, съставено от мениджъри от Софийска вода, Столична общинска агенция за инвестиции и приватизация, "Аурубис България" и Innovation Starter. Те отличиха за победител проекта на Биляна Николова и екипа й SatGeo. Специалистите разработват технологично решение, което на база на сателитни изображения, помага за ранно откриване и предотвратяване на аварии по водопроводната мрежа в населени места. SatGeo спечели и инвестиция от 25 хил. евро, с помощта на които да развие бизнес идеята си.

На второ място журито класира проекта InnovaOne на преподавателя по английски език в СУ "Неофит Рилски" в Харманли Емануил Манолов и тримата му ученици, които работят върху сензорна технология за отчитане на замърсяването на питейната вода в реално време. Техният проект, както и този на SatGeo ще получат техническа подкрепа и достъп до инфраструктура за тестване и по-нататъшно развитие на проектите им от "Софийска вода" и "Веолия сълюшънс България".

Източник: Капитал