Семинари за биоразнообразието

Опазването на биоразнообразието е един от основните ангажименти, който ние от Веолия сме поели към обществото. В рамките на тазгодишното отбелязване на Международния ден на биоразнообразието организирахме 3 семинара, свързани с опазването на биоразнообразието. Наш гост-лектор беше гл. ас. д-р Атанас Грозданов от Биологическия факултет на Софийски университет. Той проведе два от семинарите се проведоха на място, на територията на обекти на "Софийска вода" - ПСПВ Бистрица и СПСОВ Кубратово, а третият беше онлайн. Д-р Грозданов работи активно с нас през годините при изпълнението на проекта за подробно изследване на богатия свят на флората и фауната на териториите на всички пречиствателни станции за питейна и отпадъчни води в София.

 

 

Пред широк кръг колеги той разкри многообразието от растителни и животински видове, които се срещат на териториите на нашите обекти и разказа за заплахите и необходимите действия, които всички заедно трябва да предприемем за опазването им.

Изключително интересно за всички беше да научат, че са създадени изкуствени хабитати от различен характер и това има важна роля за опазването и привличането на нови видове на територията на обектите, което от своя страна да допринесе за богатството на местното биоразнообразие.

 

 

Това е една от множеството инициативи по тази тема, която предприемаме в България, в изпълнение на нашите ангажименти към обществото по отношение на опазване на естественото разнообразие на обкръжаващата среда, в която работим.

Сред множеството биоразнообразни инициативи на Веолия отбелязваме и срещата-дискусия за "Индустриалните пространства в помощ на градското биоразнообразие". В нея участваха "Веолия Енерджи Варна", Общественият център за околна среда и устойчиво развитие - Ecovarna и експерти от "Веолия Сълюшънс България". Така допринасяме за изпълнение на нашите ангажименти към обществото за опазване на естественото разнообразие на обкръжаващата среда, в която работим. За това разказва и журналистката от ecovarna.info Свилена Велчева.