Веолия България участва в Националната конференция "Нулевоенергийните сгради: бъдещето е сега"

Мариана Итева, заместник-регионален директор на Веолия България взе участие в националния форум, който се проведе от 31 май до 2 юни 2023 г. в Бургас. Организатори на събитието бяха Центърът за енергийна ефективност "ЕнЕфект" и Общинската мрежа за енергийна ефективност "ЕкоЕнергия", с подкрепата на община Бургас.

 

"Конференцията постави няколко акцента върху ролята на държавата и местната власт за изпълнението на европейски и национални политики за климата и енергетиката и добрите практики за енергийна ефективност."

По време на форума госпожа Итева сподели опита на Веолия в България и по света за намаляване на енергийните и водни разходи, чрез използването на Hubgrade. Това е смарт система за мониторинг и успешно оптимизиране на потреблението на енергия и управлението на водния цикъл на клиентите. Hubgrade е "система за мониторинг, анализ и намаляване на енергийни и водни разходи, която позволява измерване и оптимизация на ефективността на сгради и техническа инфраструктура, с цел спестяване на енергийни и водни ресурси", отбеляза Мариана Итева пред участниците в Националната конференция.

 

Заместник-регионалният директор на Веолия България специално се спря на работещите примери от опита на Веолия в Тулуза и Париж с декаборнизация на топлофикационните услуги чрез ефективно използване на геотермалната енергия и намаляване на дела на изкопаемите горива. Тя разясни основните механизми в подкрепа на геотермалните топлофикационни системи във Франция и как геотермалната енергия може да бъде на достъпна и устойчива цена. И в България "геотермалната енергия като местен, достъпен и възобновяем ресурс би трябвало да се използва максимално", подчерта Мариана Итева.

Какво още каза госпожа Итева за геотермалната енергия може да чуете и в записа на интервюто и за БНР Бургас.